Predavanje za osnovnoškolce: Zdrava prehrana

Uvijek me iznova veseli kada dobijem priliku pričati o izbalansiranoj prehrani i njezinoj važnosti a još k tomu pričati djeci i mladima prilika je da ih se osvijesti i potakne na brigu o zdravlju u najranijoj dobi.

Kada su me pozvali u Osnovnu školu Kneževi Vinogradi na Sportski dan: ” Prehrana, igra i korektivna gimnastika “, objeručke sam prihvatila poziv i pripremila kratko predavanje za učenike 1. i 2. razreda.

U suradnji sa školskom knjižničarkom (kojoj zahvaljujem na inicijativi i pozivu) te učiteljicama oba razreda organizirali smo predivno druženje koje je uključilo moje kratko nutricionističko predavanje na temu : “ Što je zdrava prehrana ? “.

Nakon toga uslijedila je izrada zdravih voćnih salata gdje su učenici sami pripremili obroke te su nakon toga završno imali sat korektivne gimnastike u školskoj dvorani.

DSC_0654

ZDRAVA PREHRANA U ŠKOLI – TEMELJ I OSNOVA ZA IZGRADNJU ZDRAVE MLADE OSOBE

Osnovnoškolce je potrebno odgajati i usmjeravati od prvoga dana polaska u školu u svim područjima a posebno vezano za tematiku brige o zdravlju, brige o svome tijelu i skladu uma, duha i tijela. Djeca danas sve ranije ulaze u pubertet te su vrlo svjesna svojega tijela i nerijetko se doživljavaju krivo, nerealno i pogrešno. Često sve percipiraju kroz izgled a malo su osviješteni oko važnosti zdravlja i balansa između prehrane i tjelesne aktivnosti. Pretilost je apsolutni problem modernoga društva pa se često događa da djeca koja su se hranila nezdravo, neprirodno i neizbalansirano nakon pretilosti prelaze u fazu izgladnjivanja, naglog mršavljenja (NA KRIVI NAČIN), bulimije, anoreksije i slično koje su zapravo još teži poremećaji ( psihološki ) od same pretilosti i ogromni šokovi za mladi organizam.

Smatram da su roditelji nedovoljno educirani ( potrebno organizirati i predavanja za roditelje)  te da često ne uočavaju da dijete ima problem koji u kasnijim fazama života postaje sve veći. Osim toga obroci koje naša djeca dobivaju u osnovnim školama u sklopu školske kuhinje većinom su jako nezdravi a ponekada i sramotno loši.

Ne kažem da obroci u školi moraju biti ekskluzivni ili izračunati do najsitnijih brojki niti da djeca nekada ne smiju pojesti slasticu  no pitam se:

“Ne može li se složiti bolji obrok od PRŽENE MASNE LANGOŠICE, KROFNE, BUREKA?”. Pitaju li se roditelji što njihovo dijete hranjivo i kvalitetno dobiva u dobi kada najviše rastu i razvijaju se iz jedne langošice?

Nutricionizam Geeketa

Naravno uvijek je tu budžet ograničavajući faktor, no uz suradnju s nutricionistima mnogo je jeftinih ideja za izbalansiran obrok unutar kojega dijete može dobiti sve makronutrijente i mikronutrijente izbalansirane i dobro iskombinirane.

Upravo zbog neadekvatnih uvjeta kod kuće i u školi na koje ne možemo previše utjecati bitno je djeci govoriti kako bi sami postali svjesni toga što je zdrava prehrana. JER KAD TADA ONI POČINJU SAMI BIRATI i donose odluke za sebe.

Naučila sam ih da je zdrava prehrana samo prirodna, raznolika, šarena te da smiju jesti sve ( ponovili smo i prehrambenu piramidu ) namirnice iz prehrambene piramide ali u određenim omjerima.

Naučili smo važnost unosa tekućine te da je najbolje piti običnu vodu. Mali sportaši dobili su smjernice što jesti prije i poslije treninga a “teta nutricionistica”dobila je nakon predavanja hrpu zanimljivih pitanja poput: ” Koliko dana možemo izdržati bez vode?” ili ” Hoće li za nas biti bolje ako puno puta dobro prožvačemo hranu?”.

Zdrava salata za djecu

NAUČILI SMO: DOSADNA HRANA STRAŠNA JE HRANA

Pokušala sam im reći da je zdrava hrana ( izraz koji već svima zvuči strašno i dosadno ) zapravo jako zabavna te ukoliko jedemo uravnoteženo i dovoljno se krećemo možemo biti jako zdravi i sretni. Naučili smo odakle dolaze određene namirnice poput mlijeka i voća te da je najbolje jesti i birati sezonske namirnice koje rastu u našoj okolini.

Ova djeca prepuna su energije, želje za učenjem, otvoreni su za nova znanja i prepuni ljubavi. Mogu reći da sam bila jako ponosna na njih jer su slušali sve što sam im rekla i sudjelovali su svojim pitanjima i odgovorima.

Zdrava prehrana treba biti zabavna i izvor energije, snage za sve aktivnosti i izazove koji ih očekuju u budućnosti a vjerujem da su to na kraju dana i shvatili.

DSC_0708
DSC_0743
DSC_0752

Činjenica je da su škole prepune automata koji nude Colu, slatke sokove, čokoladice i grickalice te privlače djecu da tamo ostavljaju novac. Djeca su takva, svojim primjerom i onim što im nudimo na svakom koraku ih usmjeravamo.

I baš zato predivno mi je bilo vidjeti učenike OŠ Kneževi Vinogradi dok su izrađivali šarene voćne salate, dok smo “nazdravljali” sa zdravim čašicama i fotografirali se skupa. Prihvaćali su taj obrok kao nešto fino i ukusno, a ne kao nešto “fuj” i dosadno.

Zahvalnica koju su mi uručili ostati će kao lijepa uspomena no pamtim najviše i iskrenost kojom su me dočekali te njihova pametna i mudra pitanja i komentare nad kojima sam i ja ostala zamišljena.

Nutricionizam_Geeketa
DSC_0917
DSC_1020
DSC_0827
DSC_0817
DSC_0852
Andrea Krivak_nutricionizam_obrazovanje
(Pregledano 260 puta, 1 pregleda danas)

4 komentara

 1. dunja 21 svibnja, 2017 u 19:19

  Zahvaljujem se dragoj Andrei na sudjelovanju u nasem sportskom danu kao i na ovom prekrasnom i poucnom clanku.Toplo ga preporucam svima.

  Odgovori
  1. Andrea Krivak 21 svibnja, 2017 u 19:30

   Dunja, hvala vama još jednom na pozivu. Nadam se da je ovo prvo u nizu naših edukativnih druženja.

   Odgovori
 2. Saša Musa 21 svibnja, 2017 u 20:15

  Poštovani,kao učitelj prirode i biologije i kemije,smatram da ste napravili pun pogodak educirajući učenike prvih razreda.Mislim i predlažem vam kad budete u mogućnosti da educirate i učenike viših razreda npr.5.i 8.gdje se naglašava važnost zdrave i pravilne prehrane,kako u prirodi,tako i u bioligiji.Pohvala organizatoricama i predavačicama.Nadam se da ćete i dalje posjećivati bašu školu.Srdačan pozdrav,učitelj Saša Musa!

  Odgovori
  1. Andrea Krivak 21 svibnja, 2017 u 20:22

   Saša,

   hvala vam na ovim pozitivnim komentarima i potvrdi koliko su ove teme važne unutar svih područja i predmeta. Definitivno ćemo se opet vidjeti. 🙂

   Odgovori

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.