Le Cordon Bleu akademija prvi puta u Osijeku

Ugostiteljsko turistička škola u ponedjeljak, 10. listopada ugostila je kao Regionalni centar kompetentnosti drage goste iz Francuske i to ni manje ni više predstavnike Le Cordon Bleu akademije iz Pariza.

Le Cordon Bleu akademija prva je i najstarija škola kulinarskog umijeća u svijetu a osnovana je 1895. kada je održana i prva kulinarska demonstracija na električnim štednjacima. Poznati chefovi iz cijelog svijeta obučavali su učenike te je škola imala sve više učenika među kojima je 1950. bila i Julia Child. 

Danas je Le Cordon Bleu prisutan u 20-ak zemalja s 35 međunarodnih škola koje godišnje pohađa 20 000 učenika. Polaznike podučavaju glavni kuhari Le Cordon Bleu, od kojih većina dolazi iz restorana s Michelinovim zvjezdicama ili su pobjednici prestižnih natjecanja i naslova kao što je Meilleur Ouvrier de France. Studentima prenose svoje znanje o klasičnoj francuskoj kuhinji i modernim internacionalnim kulinarskim tehnikama.

Kakva li je čast i zadovoljstvo meni bilo prisustvovati ovakvom događaju; prvi puta u Hrvatskoj i to baš u Osijeku ugošćeni su jedni od najboljih u svijetu. 

Ova suradnja iznimno je bitna i za učenike kao i nastavnike Ugostiteljsko turističke škole Osijek, jer su već ranije neki od učitelja posjetili Le Cordon Bleu akademiju te svoja znanja i vještine dodatno usavršavali baš tamo.

Ja sam nazočila radionici chefa Phillipa Clerguea koji je pripremao file soma na mlinarski (pečeno na maslacu) uz kavijar od patliđana, čips od rajčice, poriluk i hrskave krutone. Za desert je odabrao tart s bademima i smokvama. Gledajući i slučajući chefa malo je potrebno kako biste shvatili što za ove ljude predstavljaju kulinarstvo i gastronomija. Preciznost, urednost, iznimna fokusiranost i prije svega higijena i posvećenost onome što rade. Za chefove je kuhanje više od zanimanja, to je poziv i misija. I baš kao što je zamjenica veleposlanika, gđa Lilas Bernheim na kraju kulinarske radionice rekla,  gastronomija je snažan alat pomoću kojeg neka zemlja može predstaviti sebe te je naglasila da je za Francusku i Pariz iznimno bitna jer statistike pokazuju da veliki broj turista dolazi u njihovu zemlju upravo zbog gastronomije.

Što se tiče same radionice, ideja je bila uz lokalne hrvatske namirnice kreirati klasična jela francuske kuhinje. Maslac se koristio obilno a namirnice su nježno obrađene uz suptilne začine kako bi naglasak ostao na izvornom okusu same namirnice. Radionici su nazočili profesori, učenici ali i chefovi restorana te mnogi drugi uzvanici a sva su  mjesta bila popunjena. Smatram da je radionica bila iznimno korisna jer smo mogli postavljati pitanja chefu a komunikacija je i s njegove strane bila iznimno zanimljiva jer je kuhajući postavljao i on pitanja publici.

Nakon ovoga djela imali smo priliku kušati jela koja su pripremili naši kuhari, načelu s profesorom Ivanom Kelava, prema uzoru na ono što su vidjeli i učili u Francuskoj upravo na Le Cordon Bleu akademiji.  Na izbor smo imali slana jela i naravno, famozne francuske slastice. 

Sve vam prenosim na fotografijama, a na izbor smo imali zbilja rapsodiju namirnica; janjetina s ružmarinom i povrtnom garniturom, zečji hrbat punjen jetricom i bubregom, terina od svinjetine i pileće jetrice, zapečeni kelj s mljevenim mesom, lignje punjene svinjetinom i kobasicom, grdobina i brancin u bouilabaise-u, pileći file punjen nadjevom od marelica…

Što se slatkog tiče ja sam kušala famozne tartove i naravno macaronse u raznim okusima. Prhko, lagano, kompleksno, jednostavno divno. 

Kao zaključak mogu reći da sam oduševljena ovom suradnjom koja je na korist svima, drago mi je da se ljestvica podiže, da se stremi kvaliteti i zato mislim da je ravnatelj Ugostiteljsko turističke škole, Andrej Kristek sa svojim divnim timom odradio još jednom izvrstan posao. Umrežavanje s ovakvim profesionalcima motivira za daljnji rad, a motivacija je kao što svi znamo glavni pokretač. 

Veselim se novim projektima Ugostiteljske škole i budućim suradnjama a ja nastavljam rad na Gastro Gourmet clubu, lagano tu slažemo kockice i čim mi obaveze dozvole čut ćete više (znam da me mnogi pitate na društvenim mrežama). 

(Pregledano 83 puta, 1 pregleda danas)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)